Canon 85 mm f/1.2L II

Net als vorig jaar mocht ik weer de foto’s maken voor het tijdschrift ‘Thuis aan de Arteveldehogeschool’.
Vorig jaar was het thema ‘Je kunt alles worden’. Link naar het tijschrift hier.
Dit jaar is het thema ‘Engagement’. De foto’s en de online versie van het tijdschrift toon ik later (wanneer het tijdschrift gedrukt is).
In totaal ging het om een 30-tal reportages. Pas bij mijn laatste reportage kon ik gebruik maken van een lens die ik enkele weken geleden besteld had: de 85mm f/1.2L II USM van Canon.
De onderstaande foto werd genomen met een diafragma van 1.2 op ongeveer 1m afstand (de kortste scherpstelafstand van deze lens is 0,95m). Concreet betekende dit dat ik een scherptediepte van 0,81 cm had (op een full frame camera). (De scherptediepte kan je online berekenen op www.dofmaster.com.)
Scherpstellen moest manueel gebeuren, op statief, via het LCD-scherm, 10x ingezoomd.
De lens bleek echt super te zijn. Zelfs helemaal open (diafragma 1.2) levert deze lens nog scherpe beelden af (zie foto’s onderaan).
Het verschil in kleuren/contrast/… met mijn andere lens (de 24-70mm f/2.8 van Canon) is groter dan gedacht. Of ik deze lens bij mijn huwelijksreportages zal gebruiken weet ik nog niet. Ze is een pak trager dan mijn 24-70, de kortste scherpstelafstand vind ik een beetje te groot maar de belangrijkste reden om ze niet te gebruiken is natuurlijk het feit dat ze niet zo veelzijdig is. Als het snel moet gaan (en op zo een trouwdag gebeurt dat wel eens) is zo een zoomlens wel handig.

Foto van Guido Galle, onze onderwijsdirecteur, voor het ‘woord vooraf’.

Guido_01

Ingezoomd:

IMG_8221

De foto die ik zou gebruikt hebben voor het tijdschrift (maar die het dus niet geworden is):

Guido_09

7 gedachtes over “Canon 85 mm f/1.2L II

 1. VET !

  ik vond de meter afstand ook best ver toen ik ooit dit bommetje glaswerk op mn camera mocht schroeven.

  je zegt verschil in kleur/contrast. kun je ook zeggen hoe ? contrast lijkt me best stevig. of heb je in de nabewerking de baardporien naar voren laten komen ?

  • Misschien is het iets subjectiefs hoor, die kleuren en dat contrast. Feit is wel dat ik hier het contrast van de foto in zijn geheel niet verhoogd heb. Bij mijn 24-70 beelden doe ik dat steevast. En de kleuren, tjsa, die hangen ook wat samen met dat contrast natuurlijk maar ze lijken warmer en minder vaal. Ik zou eigenlijk eens dezelfde foto moeten maken met de twee lenzen.

 2. Marcella zegt:

  Wauw super mooie fotos! Wat is een aanrader voor beginnend portretfotografe wat betreft lens en flitser/lampen, ook ivm budget ;)? Hooor heeel graag tips!

  Dank bvd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s