Baaldag

Momenteel ben ik bezig met een nieuwe opdracht voor de Arteveldehogeschool: foto’s maken voor een tijdschrift met als thema ‘Wat na Arteveldehogeschool’. Heel leuke opdracht maar gisteren was het wel effe balen.
Ten eerste heeft mijn back-up camera (Canon 40D) het begegeven na amper 8000 kliks. Nu ja, begeven, het is niet dat de spiegel is afgebroken of iets dergelijks, ik krijg gewoon de foutmelding ‘Error 99’ (google levert meer dan 42.000 hits op bij de zoekterm Canon 40D error 99). Alles valt gelukkig nog onder garantie maar het wordt wel een 6-tal weken wachten.
Ten tweede heb ik een parkeerboete van 50 euro aan mijn been. Met de drukke kerstperiode waren de ondergrondse parkingen in Gent volzet. Gelukkig vond ik een plaatsje in de straat en ik kocht me een ticketje van 4 euro (voor 2 uur parkeren!!). Ik bleek echter in een bewonerszone te staan. Wat die parkeermeter daar dan stond te doen is me een raadsel.
Ten derde werd ik die dag ook nog bestolen: ik had afgesproken met een oud-studente sociaal werk die een tijd in Zambia gewerkt heeft. Ik wou haar met een wereldbol fotograferen. Gelukkig had Janneke zo een bol gevraagd aan de Sint en kon ik die gebruiken.
Alles verliep perfect. Op mijn terugweg passeerde ik aan de Graslei en besloot ik onderstaande clichéfoto te maken.
De wereldbol, mijn flitstatief en nog enkele andere spullen (ik sleep altijd heel wat materiaal mee op mijn reportages) zette ik even aan kant om mijn foto te maken. Dat heeft ongeveer 20 seconden in beslag genomen. Toen ik die spullen weer wou meenemen bleken ze al gestolen. Zucht! Op het politiekantoor hadden ze zelfs geen rubriek om een gestolen wereldbol in onder te brengen.
Deze morgen meteen een nieuwe bol gaan kopen want Janneke mocht natuurlijk niets merken.

De clichéfoto:
IMG_6585

De foto’s met de wereldbol. Welke foto heeft jullie voorkeur? Mijn vrouw en ik verschillen van mening.
Mijn voorkeur gaat uit naar de volgende:
sociaal_werk_Zambia_05

Mijn vrouw verkiest de volgende:
sociaal_werk_Zambia_02

Nog even wat technische informatie: het gezicht van Lobke werd belicht met een flits voorzien van een snoot met een grid van rietjes. De wereldbol kon onmogelijk voldoende licht geven om Lobke mooi in beeld te brengen.

19 gedachtes over “Baaldag

 1. off topic: Grappig, die ken ik, die Lobke! 🙂
  on topic: ik vrees ook dat het vrouwtje gelijk krijgt van mij… Maar mijn complimenten voor het beeld. Héél tof! Dat schijnt precies wel te werken zo’n grid van rietjes. Ik heb hier rietjes liggen om dat ook te maken. Maar wat is die “snoot” waar jij van spreekt?
  S.

 2. Neem vanaf nu regelmatig diep adem en blaas zachtjes uit, dat helpt.
  Maar toch, nu mag je wat meer pakjes onder de Kerstboom verwachten.
  Doe wel de Wereldbol-foto n°2, en geef het vrouwke maar gelijk.

 3. Ik denk dat de belichting van het aangezicht op foto 1 beter is. Ook de achtergrond is daar beter. Op foto 2 stoort mij de te nadrukkelijke ‘maan’, maar de persoon vult het vlak beter.
  De diefstal, dat is toch wel hilarisch hoor. Wie steelt er nu een wereldbol? ’t Lijkt wel een metafoor.
  Een ‘snoot’, dat is dan weer jargon. En eigenlijk ook wel grappig. Een snoot met rietjes…
  Zalige Kerst, Steven, voor u en de uwen!
  Pascal
  PS. Vandaag (toevallig) op mijn blog een beeld dat je wel zult herkennen. Enfin, dat hoop ik toch.

  • Ik vind de eerste foto ook beter omwille van dezelfde redenen.
   De wereldkaarten op de achtergrond, de afwezigheid van de maan die uiteindelijk teveel de aandacht trekt in de tweede foto.
   De belichting op het aangezicht zal ik in de tweede foto nog een beetje kunnen aanpassen. Ik begrijp wat je bedoelt.

 4. En niemand heeft het hier nog over je avondfoto van de Graslei. Dat heb je natuurlijk als je het zelf degradeerd tot een clichébeeld. Het is een prachtige foto genomen in uitzonderlijk omstandigheden met een perfect contrastbeheer. Hooguit een cliché onderwerp, maar geen clichéfoto. Een tweede versie zou kunnen zijn: het onderste stuk wegkadreren tot vlak onder de weerspiegeling van het ‘korenstapelhuis’. (6/3 formaat dus)

 5. Tja, ook ik voor die tweede portretfoto al zou ik die “maan” nog niet te snel wegclonen. Ik vind het net een leuke – en creatieve – toevoeging van het wereldbeeld.
  Je clichébeeld vind ik ook heel knap maar ‘k zou inderdaad croppen tot net boven die onderste balustrade en misschien toch maar de kraan wegclonen.

 6. Mijn nederige mening : (ik dacht dat ik het nooit ging zeggen, maar) de vent heeft (in dit geval) gelijk. Ik verkies de eerste foto. Vooral omwille van de uitdrukking op Lobke haar gezicht. Het straalt er zo van af dat ze houdt van de wereld, ze geniet…

 7. roysfoto zegt:

  Dan ga ik ook voor de eerste, lichtsterkte is in samenspraak met de planeetbol niettegenstaande ik het gezicht mooier passend vind op de volgende foto.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s