Everything you always wanted to know about ttv but were afraid to ask

Mijn onderdeeltje over ttv-foto’s (ttv: through the viewfinder ) is blijkbaar niet helemaal duidelijk.

Bij deze een poging om alles wat aanschouwelijker te maken.

Wat heb je nodig voor ttv-foto’s?

Ten eerste een (oude) camera met een grote zoeker. Je hebt een grote zoeker (“viewfinder”) nodig omdat je uiteindelijk foto’s zal nemen van deze zoeker, of beter, van de beelden die je op of door de zoeker ziet. Voor mijn ttv-foto’s maak ik gebruik van een Kodak Duaflex II uit de jaren 50.

De camera:

De zoeker:

Ten tweede heb je een gewone (digitale) camera nodig.

Strict genomen zou je zo al ttv-foto’s kunnen maken: met je gewone camera neem je foto’s van wat op de zoeker van je oude camera te zien is. Probleem hierbij is dat er licht valt op die oude zoeker, vandaar dat je een derde en laatste ding nodig hebt: een koker. Mijn eerste koker had ik gemaakt van een doos cornflakes. Onderstaande koker werd gemaakt van een doos Talisker (whisky). Wie ook zo een koker wil maken maar geen Talisker lust mag de fles altijd naar mij opsturen.

Die koker plaats je op de oude camera. Op die manier voorkom je lichtinval op de zoeker (met je gewone camera bovenaan sluit je de koker als het ware helemaal af).

Erg praktisch is dit allemaal niet want in je ene hand moet je nu je gewone camera vasthouden en in je andere hand je oude camera+koker. Het “lastigste” aan ttv-foto’s is dus de compositie. Herkadreren in Photoshop is er ook niet bij omdat je anders de typische rand zou verliezen.

Hieronder een ttv-zelfportret, kwestie van te kunnen tonen hoe je alles hanteert. De eerste foto toont de originele foto, de tweede de bewerkte foto.

Naast de zwarte rand zijn er nog enkele andere typische kenmerken aan ttv-foto’s.

Ten eerste de puntjes en streepjes in de foto’s. Dit is niets anders dan het stof dat zich in de loop der jaren verzameld heeft in de het lensje van de oude camera.

Ten tweede de vervorming, zoals hierboven bij het zelfportret duidelijk te zien is.

Hopelijk is deze beschrijving iets duidelijker dan de vorige.

Wie meer ttv-foto’s wil bekijken, op flickr is er een aparte groep aan gewijd.

Advertenties

18 gedachtes over “Everything you always wanted to know about ttv but were afraid to ask

 1. Ik had geen fles Talisker bij de hand, maar wel een leeg karton van 12 brikken volle melk. Dezelfde opmerking: lust je geen volle melk, maar je hebt wel zo’n karton nodig, ik ben de melkmuil van dienst.
  Kleine nuance nog toe te voegen aan de instructies: Het systeem werkt links spiegelend, dus in het begin loop je er al zwalpend mee rond (dat heeft dus niks te maken met die Talisker, want ik heb het ook met melk).
  Iemand nog een strobistische aanvulling hierop?

 2. wel nú is ’t mij ook duidelijk ! bij mijn ouders thuis staat er ook nog zo’n oud toestel, maar ik denk eerder met een kleine zoeker. ik denk dat het zelfs 2 zoekers heeft. ik zal dat nog eens moeten bezien… maar bon ja ! nu snap ik het wel ! de eerste uitleg was idd iets moeilijker.dal kun je dat allemaal wel imiteren met fotosjop, the real thing is nog steeds beter. knap knap knap !

 3. Tineke zegt:

  Geweldige uitleg ! Als ik zo’n oude camera te pakken krijg ga ik zeker aan de slag. BTW is zo’n TTV layer ook te maken in PS ? Ik heb PS CS, maar kan het niet vinden !

 4. Ik heb er sinds deze week een. Nog wat aan het klooien en uitproberen, maar met het zoeken naar de juiste info stuitte ik op je blog. Leuke uiteenzetting en duidelijk. Ik heb alleen een TtV met een cirkel in het midden….(Iets van een bol lensje zit er op de viewer. Geen idee hoe en waarom, maar toch.

  Moet nog even een blog maken t.a.v. dit gebeuren, maar dat komt deze week nog wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s